Feb 2, 2007

Egy balkaninak erthetetlen...

... hogy a bizalom milyen fontos szerepet jatszik az amerikai civilizacioban.

1. pelda:
A minap vasarolni voltunk Ildikoval es az uzletbol kifele menet megint elkezdett csipogni a szenzor. Nem volt okom bepanikolni, mert aznap nem volt nalam lopott holmi :)
Odajott az ugyeletes alkalmazott, elkerte a szamlat es megallapitotta, hogy biztos a karora a hibas. Aztan mosoly, viszontlatasra es ugy lezarva.
Erre a cigany azt mondana, hogy "Latod, fiam, igy kell biciklit lopni", azaz fel se merult az ugyeletesben a kerdes, hogy esetleg a zsebemben ott lapulna egy iPod. Vagy ketto :)

2. pelda:
A tulajdonos nem fel az uzlete bejaratat kulonbozo ruhakkal vagy barmilyen termekkel kiaggatni, mert meg a ketes hirnevu negyedekben sem fogjak szetlopkodni az arujat.
Ide kapcsolodo jopofa kolozsvari sztori:
A foteri ruhasuzlet elott egy odalancolt, feloltoztetett neger baba all. Odajon egy "baiat de cartier" es idegesen lehuz neki egy pofot: "Ti-am zis ca-ti mai dau!" Es lehuz neki meg egy pofot. "Si o sa mai trec pe-aici, fraiere!" S azzal a faszagyerek szikrazo szemekkel tovabballt. Jol ellatta a neger babanak a bajat.

3. pelda:
Ha online vasarolsz valamit, es a megigert idon belul nem erkezik meg a rendeles, szolhatsz a cgnek, ahonnan vasaroltal es meg egyszer elkuldik. Senkiben nem merul fel a kerdes, hogy esetleg at akarnad verni oket.
Es, ha a postas leteszi a csomagot az ajtod ele, nyugott lehetsz benne, hogy az egy het mulva is ugyanott lesz, senki nem fogja veletlenul "megtalalni".

4. pelda:
Ha feltetelezzuk, elveszted, eltunik a bankkartyad, es eszreveszed, hogy ennek kovetkezteben penz hianyzik a bankszamladrol (tehat a kartyad megtlaloja esetleg hasznalta a kartyat), akkor a bank karteriti az eltunt osszeget.
Lenyegeben elhiszi azt, hogy lopas aldozata lettel, annak rovasara, hogy esetleg te akarod a bankot meglopni.

De az amerikai civilizacio nem zart rendszer. Es sajnos emiatt eljutunk olyan ellenpeldakig, hogy a repulotereken meg a cipot is levetetik rolad...
A hatarnal vegeter a bizalom.

5 comments:

tootles said...

itt vannak olyan üzletek is, ahol a legdrágább elektronikai cikkek csak úgy hevernek a polcokon, még csipogó szerkentyű sincs, amivel esetleg kiderülne, hogy megvetted-e a laptopot vagy egyszerűen csak "kölcsönvetted".

máshol viszont kiírják a próbafülkére is, hogy ha elkapnak valakit, aki esetleg akár egy zoknit is el akar emelni, kivétel nélkül értesítik a rendőrséget, iskolát, szülőt, munkahelyet, stb. Egyértelmű, hogy munkahelyről, ill. iskolából rögtön repülne a tag.

tootles said...

egy érdekes sztorit hallottam néhány éve, témába vág. azt mesélték, hogy egy tag egyszer betett a szomszédja postaládájába egy ezer yenes (kb 8 euró) bankjegyet. Néhány nap múlva ugyanazt a bankjegyet megtalálta a saját postaládájában, annak ellenére, hogy senki nem tudhatta, hogy eredetileg ő volt a "tettes". mi is történt? vagy annyira hülye becsületesek a japánok, hogy nem kell a pénz, vagy egyszerűen félnek, hogy hülyét csinálnak belőlük és szántszándékkal figyelik, hogy rácsapnak-e a talált pénzre, de a lényeg az, hogy az elsöprő többség nem kér a pénzből. az történt, hogy a szomszéd továbbpasszolta a banjegyet egy másik szomszédnak, majd az a másik szomszéd is továbbadta egészen addig, míg visszaért a tulajdonoshoz.

nem tudom, mennyire igaz, de el tudnám képzelni, hogy tényleg megtörtént eset legyen. kipróbálni azért nem fogom, mert más nemzetiségűek is laknak az épületben:)

Lorinczi Zoltan said...

Az elso hozzaszolasrol jut eszembe...
Egy roman ajandekboltban a polcon ketnyelvu felirat:
angol - "Do not touch"
roman - "Nu furati!"

LOL

jdaniels said...

Hat igen. NALUNK mar az a kozvelement, hogy menzeti sport a lopas.

Anonymous said...

Egy nagy varos kinai negyedeben: "Dragi frati, nu furati!"