Jan 21, 2007

The world according to America

Az amerikaiak nagyresze azt hiszi, hogy a Diet Coke-tol lefogy, meg nagyobb resze annyit tud a klorofillrol, mint Jessica Simpson, es szinte mindenik csak 1 nyelvet beszel.
Kis tulzassal, kb ilyen szinten all az atlagamerikai altalanos muveltsege.
Ennek az oka? Ennyire van szuksege ahhoz, hogy nyugottan es kenyelmesen eljen.

Es itt egy kis vazlat, hogy hogyan kepzeli el az amerikai az egesz vilagot :P

15 comments:

Tihi said...

Sikerult egybegyujtened az osszes hulye eloiteletet az amerikaikról.

Ezek kozul is a legnagyobb az, hogy butak es nem tudnak semmit a vilagrol. Ez talan igy is van nagyjabol, ha a mi szemszogunkbol nezzuk (itt is azert meg kell kulomboztetni az egyetemi vegzett amerikait az atlag kisvarosi munkastol). Csakhogy nekunk az a legnagyobb vetkunk, hogy mi a mi ertekrendszerunk alapjan iteljuk meg oket. Nalunk meg mindig tulsagosan fontos, hogy hany szepirodalmi regenyt ismersz, vagy hany fovarost tudsz megnevezni. De probaljuk meg europai szemuveg nelkul nezni a kerdest.
Az amerikaik nem butak, hanem igen praktikus emberek. Egy amerikai nagyon jol tudja, hogy milyen lehetosegei vannak a reszletre valo hazvasarlasban, az eletbiztosaitasa megkoteseben, a varosa es kornyeken valo vasarlasban es sporlasban, az egeszseges taplalkozas modozatait, a legjobb nyari kiranduladhelyek arait, stb, stb. Egy atlagos amerikai nagyon jol tud elni, sokkal felvilagosultabb, sokkal tobbet tud sajat lehetosegeirol, sokkal vallalkozoszelemubb mint nalunkfele az emberek. Jaj, hogy nem tudna, hogy mi a fovarosa Uzbegisztannak, vagy hogy eppen hol van Romania? Es akkor mi van? Neki erre az informaciora egyszeruen nincsen szuksege! Nekunk hiaba van a kommunista tanitasi rendszer altal igen magas szintekre kifejlesztett "altalanos kulturank", az hogy te eretsegikor mar egyforman tudsz bonyolult mertani kepleteket, es nagyos sok tortenelmi datumot is (amit valoszinuleg ugysem fogsz soha hasznalni), mikor azt sem tudod, hogy mit kezdjel az eleteddel, mikor azt sem tudod, hogy hogy mukodik egy csaladi penzugyvitel, mikor nem tudsz semmit arrol, hogy mibol mennyit es hogy erdemes enni, hogyan mukodik egy allam, egy gazdasag vagy egy tozsde, hogy egy gyermek felnevelesenel milyen pszihologiai hatasokra kell ugyelni, stb ,stb.

Egyebkent ez a terkep mar nagyon regi... es szerintem eleve rosszindulatu. En ott eltem kozottuk, es az atlag ennel joval tobbet tud.

Anonymous said...

zolika: szerintem ez is csak egy eloitelet...
valos alapja nem hiszem, hogy lenne.

kulonben nalunk is ha vegigkerdezed a 8 vagy 12 osztalyt vegzetteket, hol van arizona, idaho vagy boston nem fogja tudni.

tihi: szerintem itt is pont annyira tudjak az emberek, hogy mivel lehet sporolni es azt is hogy mi mennyibe kerul, azt is hogy, mi kell ahhoz, hogy reszletre vegyen egy hazat az ember es a mostani sulis generacio mar nem a kommunista tanrend szerint tanul. wake up.:)

Anonymous said...

Hát ez az. Mit csinálunk mi, egyetemisták, vagy egyetemet végzettek, akik kimegyünk Amerikába dolgozni fast foodban, raktárban, vagy jegyszedőként egy parkban, mindenesetre olyan helyeken, ahol az amcsik közül csak az alsótól a középsőig terjedő réteg dolgozik? Összehasonlítjuk az ottani tapasztalatokat az itthoniakkal, azt a réteget, amiben ott mozgunk azzal, amelyikben itthon. Én dolgoztam egyszer gyümölcsösben Kolozsváron, s kiváncsi lennék, ha egy az ottani munkások közül menne ki Amerikába, ő is azzal jönne haza, hogy teee ezek az amcsik mekkora bunkók?
Az tény, hogy kevesebbet tanulnak a suliban, ugyanakkor Cs, hidd el, jobban tudják önmagukat menedzselni (legalabbis az átlag, amin nem csak a fiatalokat értjük, akik már a kommunizmus után nőttek fel).
Persze azt nem mondom, hogy elég a "boldogsághoz" annyi info, amennyi a megélhetéshez és a boldoguláshoz szükséges, dehát ebbe az irányba haladunk, mi is az amcsik után.
Ja, és még valami: Zolika, tetszik a blogod, jókat derültem rajta:)

Lorinczi Zoltan said...

tihi:
Az amerikaiak nem butak. Hulyeseg lenne kijelenteni, hogy egy egesz nemzet, 300.000.000 ember buta.
A post-omban amugy is megjegyeztem, hogy "kis tulzassal" all fenn az, amit irtam.

Amit viszont nyugott lelkiismerettel ki tudok jelenteni az az, hogy az atlagamerikai tul kenyelmes ahhoz, hogy gondolkozzon, ahhoz hogy europai szemmel nezve "okos" legyen. Es ilyen az elethez valo hozzaallasuk is, kenyelmesek.

Miert? Mert van penzuk. Es meg egyszer elmondom, ennyire van szukseguk ahhoz, hogy kenyelmesen eljenek.
80%-a annak, amit mondasz, tihi, azert van ugy, mert VAN PENZUK. (Anyam soha nem fog reszletre hazat vasarolni, eletbiztositast kotni. Es semmilyen masfele biztositast nem fog kotni).
Vasarlas, sporlas? Ezt az ervet nem ertettem. Elmegy a Wall-mart-ba, vagy kivarja a Thaksgiving-et, hogy 500$ helyett 200-at fizessen.
Egeszseges taplalkozas?? Miert az amerikaiak nagyresze tulsulyos, miert szuletnek a gyerekek tulsulyosan??
Jo kirandulohely? Van penze, hogy egyaltalan nekifogjon utanajarni.
Nem is folytatom, mindenre a valasz: VAN PENZUK RA.

Hmm..., most nezem, kicsit salata, amit irtal, nem is tudom, milyen sorrendben vegyem, mihez szoljak hozza. Olvasd el azt is, amit cs mondott.

Jaj, egy jo dolgot elmondok meg a nyitott felvilagosult gondolkozasukrol: itt, saint petersburgban, turistavarosban, par honappal ezelott leszavaztak a hotelek tovabbepiteset, tovabbfejleszteset. Az egyik ok: mert, ha jon egy csomo turista, akkor rossz emberek, bunozok is jonnek veluk egyutt. Minek fejleszteni, valtoztatni, ha en igy nagyon jol megvagyok?

A lenyeg meg egyszer: az atlagamerikai nem bunko, hanem kenyelmes. Miert? Mert jol el, es nem erzi szukseget ennel tobbnek. Itt elet-hozzaallasrol van szo.

reka: remelem, ez valamennyire a te post-odnak is valaszolt, es, lehet, valamikor irok majd azokrol is, akik nem fast-food-ban dolgoznak :)

Lorinczi Zoltan said...

Es a kep, amit feltettem, PARODIA. De hat, ez evidens, nem?

tihi, ami az eloiteleteket illeti, csak a kepre gondoltal vagy mashol is talaltal meg?

Anonymous said...

Kiváncsian várom, mert én többnyire a fastfoodos réteggel érintkeztem. Azt, hogy "palacsintaárusként" dolgozunk, tképpen nem is a te postod miatt irtam, hanem mert sztem ez érvényes azoknak a fiataloknak a nagytöbbségére, akik általában megfogalmazzák ezeket az Amerikáról elterjedt (elő)ítéleteket.

Lorinczi Zoltan said...

reka: remelem, hogy az elobbi hozzaszolasom vegkicsengeset nem eloiteletkent konyveled el.

Az eloiteletekkel kapcsolatosan az a fontos, hogy megtalald az igazsagot, ami mogottuk all.

Kulonben igazad van, sajnos, azoknak nagyresze, akik otthonrol idejonnek, sok ideig palacsintaarusok maradnak.
Na, megyek, ki kell takaritsam valakinek a kertjet :)

Anonymous said...

Jaj, dehogyis!... én ezt már az előző hozzászólásba is be akartam írni, csak aztán gondoltam, túl sok lesz a szöveg:)
Amit a kényelemről írtál, azzal egyetértek, pénzzel sok olyan tevékenységet meg lehet spórolni, amiből mások esetleg egy csomó mindent tanulhatnak. Így az igények is másképp alakulnak (vagy nem alakulnak).
Ami az igazságot illeti, mindenki arra esküszik, amit tapasztalt, a tapasztalatok meg különböznek...ettől érdekes a téma:)

jdaniels said...

haaat igen, az amerikaiak sokkal intelligensebbek, mint gondolna az ember.. a problema, hogy a maslow piramis nak megalltak az elso, masodik lepcsofokan... es nem tudjak, hogy a kommunista rendszer szerinti tanulas az nem feltetlenul azert van, mert arra a sok informaciora szukseged lesz, hanem azert is, mert az agyadat is, mint akarmelyik testreszedet fejleszteni kell.. es ha nem fajleszted, az eredmeny a koevtkezo.. : http://www.youtube.com/watch?v=HCkYfYa8ePI&eurl=

tootles said...

a jútúb-féle videó szerintem olyan szempontból figyelemreméltó, hogy a vágó mennyire volt türelmes kiválogatni a feltételezhetően sok száz interjúalany közül azt a tucatnyi tényleg értelmi selejtet, aki valóban megfelelt a célnak. Viszont fogadni mernék, hogy nemcsak például Kolozsvár utcáin, de akár a bébétée falain belül is lenne nem egy példány, aki teljesen nevetségessé tenné magát a térkép előtt, énekes pályafutással ruházná fel Castro-t vagy akár vakon követné markóbéla minden feltételezett megmoccanását.
A sajnálatos az, ha valaki csak egy ilyen video alapján ítélkezik.

Zsolt said...

"... az atlagamerikai tul kenyelmes ahhoz, hogy gondolkozzon, ahhoz hogy europai szemmel nezve "okos" legyen. Es ilyen az elethez valo hozzaallasuk is, kenyelmesek."

A minap a menedzserem szamologeppel akarta kiszamolni hogy 8+12+3 az vajon mennyi lehet, s nagyon el volt csodalkozva mikor az altalam fejben kiszamolt eredmeny egyezett az o szamologeppel kiszamolt eredmenyevel.
Ugy gondolom kenyelem ide vagy oda, de azert a 12 eves unokatestverem mar fejben is ossze tudna adni 3 szamot, nem lenne ennyire "kenyelmes".

Aki akar tanul, aki nem az szamologepen ad ossze 3 szamot.

Ez az egesz megszokas, mentalitas, mar semmi koze kenyelemhez.

Lorinczi Zoltan said...

jdaniels: ezen a filmecsken jot mulattam. Sajnos, van ilyen is.

zsolt: ugyanarrol a dologrol beszelunk. Fogalmazd, ahogy akarod.

Lorinczi Zoltan said...

tootles: es 100 ilyen videohoz mit szolsz? :D

tootles said...

gyere azzal a száz videóval, jót szórakozok rajta. de attól még nem változik semmi. amerika nagy, te meg nem egyszer bizonyítgattad statisztikai számítási képességeidet, tehát rájössz, hogy száz ilyen videó sem mérvadó. vágás nélküli, folytonosan bekapcsolt kamerával, legalább ezer, a lakosságra reprezentatív alanyt végigkérdező videó viszont már számítana.

Anonymous said...

Azert a haromszog oldalainak szama szerintem mar senkinek sem okozna problemat Kolozsvar utcain :)